Nieuw aanbod voor scholen: werken aan executieve functies

Talentiko-docent Ayo vertelt over zijn traject “Ontdek jouw kracht door te leren van jezelf!”.

Bij Talentiko zoeken we altijd naar innovatieve ideeën voor in het onderwijs. Dat vertaald zich ook in het samenwerken met mensen die een verrassend aanbod hebben. Aanbod dat zelf gecreëerd, authentiek en op de ontwikkeling van het kind gericht is. En natuurlijk altijd met die kenmerkende toegevoegde waarde voor leerlingen. Namelijk kunnen ontdekken waar je warm voor loopt en goed in bent; werken aan talentontwikkeling! Het is een uitdaging om ervoor te zorgen dat het dit soort aanbod niet bestaat naast het onderwijs, maar samensmelt met het onderwijs.

Op zoek naar de beste versie van jezelf
Een mooi voorbeeld van zo’n aanbod is dat van “The Motivation Maestro”, ofwel Ayo Pater. Een meester in hart en nieren. Hij zag leerlingen die net wat meer nodig hadden. Daar heeft hij zijn missie van gemaakt. Die missie heeft hij uitgewerkt in de vorm van een traject waarbij leerlingen op zoek gaan naar de beste versie van zichzelf. Met uiteindelijk een heldere basis om met hun eigen executieve functies aan de slag te gaan.

Wij hebben Ayo gevraagd om te vertellen wat dit traject inhoudt en wat het uw leerlingen kan opleveren.
“Met dit traject wil ik leerlingen laten inzien wat het belang is van leren op school. Het doel is: kinderen genoeg vaardigheden en kennis op laten doen om op een positieve manier deel te nemen aan de maatschappij, zodra ze klaar zijn met school. Het traject zorgt ervoor dat de intrinsieke motivatie om te leren wordt aangesproken. Ook krijgen leerlingen eigenaarschap over hun houding en manier van leren.

Het traject heet: Ontdek jouw kracht door te leren van jezelf!
In het traject wordt er gekeken naar waar je bent op dit moment in je leven. Het is namelijk dit moment wat jouw leven vorm geeft. Hoe jij je gedraagt, wie je vrienden en familie zijn, waar je woont, wat je doet in deze fase van je leven en vooral waarom je nu leeft zoals je leeft. Om dit in beeld te krijgen wordt er gekeken naar hoe de executieve functies bij een leerling werken. Je kan je leven namelijk goed inrichten als je je eigen executieve functies onder de knie hebt.

De opbouw van het traject bestaat uit:

  • Fantaseren over je droomleven.
  • Een week overzicht waaruit ons weekpatroon zichtbaar moet gaan worden.
  • Een SWOT-analyse waarbij er is ingezoomd op persoonlijkheid en karakter.  
  • Een verdieping in jouw executieve functies: reactie(respons)-inhibitie, emotieregulatie en metacognitie als belangrijkste executieve functies die belicht worden.
  • Een analyse en feedback moment die gericht zijn op hoe je het traject hebt ervaren.

Neem contact met ons op
Bent u nieuwsgierig geworden? Neem contact met ons op via info@talentiko.nl en ontdek wat de mogelijkheden zijn. Wie weet leren de kinderen uit uw groep 6, 7 of 8 hoe ze eigenaarschap krijgen over hun houding en manier van leren.