Mia geeft tips en tricks voor jouw lesdag

Wat voor tools gebruik jij tijdens jouw lesdag? Er zijn tal van websites en tools om je lesdag nóg beter te laten verlopen. Mia heeft in de afgelopen jaren allerlei tips van ervaren leerkrachten verzameld. Vandaag deelt ze deze tips met jou!

Hier zijn 7 gouden tips voor jou!

Tip 1: Ga voorbereid je lesdag in
Mia vindt het fijn om met Powerpoint te werken. Ze heeft een grote powerpoint voor eigenlijk alle jaarlagen. Ze gebruikt dan op haar lesdag alleen de dia’s die ze nodig heeft voor desbetreffende groep. Een powerpoint zorgt voor duidelijkheid en is visueel aantrekkelijk voor kinderen.

Tip 2: Gebruik een eigen emailadres en je bookmarkbalk
Om privé en zakelijk gescheiden te houden, heeft Mia een invaljuf-emailadres aangemaakt. Dit heeft verschillende voordelen:

 • Je kunt alle handige websites opslaan in je bookmarkbalk. Wanneer je op een andere computer inlogt op dit account, verschijnen ook alle linkjes die je nodig hebt.
 • Het contact wat je met een school hebt, bijvoorbeeld voor een overdracht, kan je ook via dit e-mailadres doen. Je bent meteen herkenbaar als de invaljuf.
 • Op deze manier houd je dus privé en zakelijk gescheiden.

Tip 3: Neem je eigen laptop mee
Het is een aanrader om je eigen laptop mee te nemen. Hiermee kan je namelijk:

 • Aantekeningen voor jezelf makkelijker lezen
 • Iets tussendoor opzoeken als je dat nodig hebt, zonder dat dit op het bord komt te staan
 • Eventueel je eigen laptop aansluiten op het digibord, zodat je vanaf je eigen laptop werkt. Vergeet dan niet een HDMI kabel mee te nemen.

Tip 4: Stel je bij binnenkomst gelijk de vragen die je hebt
Meestal wordt je netjes ontvangen door jouw aanspreekpunt. Het kan zijn dat je al een paar vragen hebt; stel deze dan gelijk. Deze drie vragen stelt Mia voordat haar lesdag begint:

 • Het wifi-wachtwoord van de leerkrachten. Zo kun je jouw laptop gebruiken;
 • Welke kinderen extra aandacht nodig hebben;
 • En wat de tijden zijn voor pauzes en of je pleinwacht hebt.

Tip 5: Deze websites doen het altijd goed bij de kinderen
Mia gebruikt verschillende websites en tools voor haar lesdag. Natuurlijk hoef je niet alles te gebruiken, maar kijk vooral wat goed bij jouw les past! Hier komt de hele opsomming:

 • Lastpass: een website die al je wachtwoorden bewaart. Zo hoef je maar één wachtwoord te onthouden.
 • Gynzy: Hierop heeft Mia een whiteboard opgeslagen als begintekst. Ook vieren de meeste kinderen hier hun verjaardag mee.
 • WikiKids en ChatGPT: dit kan een goed hulpmiddel zijn om je uitleg qua woordenschat goed aan te laten sluiten op de doelgroep.
 • Schooltv, Youtube en Jeugdjournaal zijn platforms om (informatieve) video’s te laten zien. Vaak wordt het jeugdjournaal gekeken in de pauze. Het is ook handig om in te loggen op schooltv, om zo video’s in je favorieten te zetten.
 • Kahoot is een tool waarin je een online quiz kunt maken. Dit is leuk om je dag mee af te sluiten met vragen waar je het tijdens de lesdag over hebt gehad.

Tip 6: Vergeet niet uit te loggen
Waarschijnlijk ben je nu overal op ingelogd via de computer of het digibord van de school. Vergeet niet overal weer uit te loggen en je mailaccount te verwijderen van de computer. Ook als je iets hebt gedownload (zoals je powerpoint), moet je deze weer even verwijderen.

Tip 7: Laat een overdracht achter
Er wordt van je verwacht dat je een overdracht schrijft. Dit kan via de Talentiko overdrachtsformulieren of via het mailadres dat je gebruikt.

Hopelijk hebben jullie veel gehad aan deze tips. Veel plezier met lesgeven!

Deel jouw expertise!
Heb jij ook zin om ook een keer langs te komen voor een Vodcast gesprek, over een topic dat jou op het lijf is geschreven? Stuur dan even een mailtje naar info@talentiko.nl. Wil jij op de hoogte blijven van onze Vodcasts? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal en houd onze kennisomgeving in de gaten!