3x interessante podcast inspiratie voor in de klas

Niet kijken naar een scherm, maar laat kinderen luisteren en verbeelden. Doe hier jouw podcast inspiratie voor in de klas op!

Je kent het wel, het is tijd voor het 10 uurtje en ter ontspanning gaat dan vaak de tv even aan. Een leuk filmpje kan natuurlijk, maar heb je ook weleens aan een (kinder)podcast gedacht?

Niet kijken naar een scherm, maar de oortjes op scherp zetten. Luisteren en verbeelden met een appeltje of liga in de hand. Kinderen trainen hun concentratie en leren informatie te verwerken door alleen te luisteren. Ze duiken even helemaal weg in een luisterboek, verhaal, of gesprek alsof ze er echt bij zijn. Kinderen reageren creatiever op radioverhalen dan op verhalen op televisie. Dit is een super leuke manier om even een tussendoortje in te zetten of de pauze in te vullen.

Kinderpodcasts.nl
Kinderpodcasts.nl is een hele gebruiksvriendelijke en fijne verzamelsite. De podcasts staan gesorteerd op leeftijd: 3-6 jaar, 7-10 jaar een 11-14 jaar. De kinderpodcasts zijn gratis en met de grootste zorg samengesteld. Met Podcasts van onder andere ‘De zoete zusjes’, ‘Dierenpark Amersfoort’, ‘Het jeugdjournaal’ of ‘Het klokhuis’.

Kinder Podcasts Nederland is ontstaan vanuit de behoefte aan een centraal platform dat de kwaliteit van kinderpodcasts bewaakt. Zij hebben als doel een educatief, veilig en verantwoord aanbod aan kinderpodcasts te bieden. Diverse partners uit het Netwerk Mediawijsheid werken mee aan dit platform.

Ook hebben zij regelmatig een top 10 van meest beluisterde podcasts. Er is veel keuze en vast iets te vinden wat past bij jou of jouw les!

De Waanzinnige Podcast
De Waanzinnige Podcast is een podcast voor en door kinderen van 6 t/m 12 jaar over hun lievelingsboeken. In maximaal 10 minuten vertelt een kind aanstekelijk over een lievelingsboek. Ook wordt er een stukje voorgelezen. Na het luisteren zijn de jonge luisteraars zo meegesleept in het verhaal, dat één op de drie kinderen het boek wil gaan lezen.

SchoolTV en de Nederlandse Bibliotheek hebben in 2023 een licentie afgenomen van De Waanzinnige Podcast. Zij bieden de podcast aan via hun eigen websites. Dit gaat dus om alle bibliotheken in Nederland!

Het is echt super lief om te horen hoe de kinderen zelf vertellen, begeleid door een volwassene. Het boek waar ze in de podcast over vertellen, kun je ook gebruiken in de rest van je les als je dat zou willen. Hiervoor is een lesbrief beschikbaar en hier te downloaden. De podcasts zijn geschikt voor kinderen van groep 4 tot en met 8. Maar let wel op dat je niet een podcast over een boek van een kind van 10 jaar laat horen aan jouw leerlingen in groep 4. Dit kan te spannend zijn!

Filosoofje
Lisa Roozen is bedenker en maker van Filosoofje. Op haar website heeft ze een serie podcasts staan voor de bovenbouwgroepen. Hierin gaat zij vanuit creatieve hoeken in gesprek met kinderen. Zij filosoferen over vraagstukken, zoals “Kunnen wij ons in dieren verplaatsen?”, “Is natuur perfect?” of “Kunnen mensen teleporteren en zouden er aliens bestaan?”.

Door te filosoferen leren kinderen verwoorden hoe ze de wereld zien, eigen gedachten te analyseren en ontdekken ze hoe ze verschillen van anderen. Kinderen leren ook onderscheid te maken tussen opvattingen, zaken ter discussie te stellen en een onderwerp vanuit meerdere perspectieven te bekijken.

De podcast is bedoeld voor kinderen van 9 t/m 12 jaar.