Klaar voor de kleuters met Maaike!

Talentiko docent Maaike vertelt over haar ervaring met het lesgeven aan kleuters.

De tweede Talentiko Vodcast aflevering staat online! In deze aflevering vertelt Talentiko docent Maaike over haar ervaring met het lesgeven aan kleuters. Zo geeft zij een aantal handige tips en tricks die inzetbaar zijn bij het geven van een creatieve lesdag aan de onderbouw.

Over Maaike
Maaike is een ervaren en veelzijdig docent en heeft in verschillende landen gewoond en gewerkt. Maaike zit in de invalpoule van Talentiko sinds november 2021 en geeft lessen in creatief schrijven en muziek. Ze is naast haar werk bij Talentiko ook singer-songwriter en is muzikant. Ook heeft Maaike taallessen gegeven en gewerkt als docent voor kinderen uit diverse leeftijdsgroepen. Maaike vindt het belangrijk dat kinderen plezier hebben in het leren en dat ze zelf dingen gaan maken en ontdekken.

De lessen van Maaike
Als Maaike aankomt op school zoekt zij naar een eerste aanspreekpunt. Aan deze persoon legt zij uit wie ze is en wat ze komt doen, en daarna wordt ze vaak automatisch de weggewezen. Maaike geeft aan dat het belangrijk is om te zorgen dat je een aantal praktische zaken weet zoals het weten waar je koffie kunt halen en waar de toiletten zijn. Als Maaike aankomt in haar lokaal zorgt zij dat de stoelen in de kring staan en dat iemand voor haar inlogt op het digibord. Daarnaast vindt zij het belangrijk om haar lesprogramma op te hangen in de klas door middel van dagritmekaarten.

Wanneer de leerlingen het lokaal binnenkomen zorgt ze dat ze klaarstaat bij de groet en alle kinderen enthousiast maar kalm begroet. Ze wil niet “too much” zijn bij het begroeten maar de kinderen wel een boks of een high five geven. Ook groet zij altijd even de ouders en vertelt ze wie ze is en wat ze met de leerlingen gaat doen op de dag. Ze geeft hierbij ook de tip: Wees niet bang om leerlingen aan de hand mee naar binnen te nemen als ze nog wat verlegen of angstig zijn.

Als de leerlingen nog niet in de kring zit ze begint ze door te klappen in haar handen of vangt ze de aandacht aan de hand van een spelletje. Daarnaast probeert ze leerlingen die het goede voorbeeld geven, positieve aandacht te geven. Aan de hand van haar positive reinforcement techniek, is Maaike ervan overtuigd dat anderen leerlingen ook het gewenste gedrag gaan vertonen. Zo geeft Maaike aan dat het belangrijk is om de kinderen die zich goed aan de afspraken houden veel aandacht te geven vanaf het begin van de lesdag.

 

“Iedereen houdt wel van een complimentje, zeker de kleuters!”

 

Verder zorgt Maaike ervoor dat zij zich aanpast aan het ritme van de kleuters. Zo houdt ze zich vast aan hun dagstructuur maar implementeert ze haar creatieve lessen tijdens de kringmomenten. Dit doet zij omdat de kleuters nog veel behoefte hebben aan hun eigen speelmomenten, waarin zij kunnen leren en ontdekken. Aan het einde van de lesdag evalueert Maaike nog even in de kring door de vragen te stellen:

  • Wie wil iemand een complimentje geven?
  • Wat vonden jullie leuk vandaag?
  • Wat kon er nog beter?

Sfeerimpressie talentikodag van Maaike

 

Motivatie van Maaike
Maaike verteld dat zij energie haalt uit het ontdekken van nieuwe plekken. Ze heeft veel gereisd, dus het stukje avontuur opzoeken zit er bij haar goed in! Binnen haar werk is dan ook veel variatie, elke dag en elke klas is anders en dat maakt het interessant. Ook geeft Maaike aan dat zij het mooi vindt om te zien dat leerlingen nieuwe dingen ontdekken in haar lessen en deze elementen heel leuk vinden.

Deel je expertise!
Heb jij ook zin om ook een keer langs te komen voor een Vodcast gesprek, over een topic die bij jou op het lijf is geschreven? Stuur dan even een mailtje naar info@talentiko.nl. Wil jij op de hoogte blijven van onze Vodcasts? Dan zou ik zeker even abonneren op ons YouTube kanaal en onze kennisomgeving in de gaten houden!