Klaar voor de kleuters met Hella!

Talentiko de Vodcast | Aflevering 1: Klaar voor de kleuters met Hella!

Als creatieve vakdocent bij Talentiko sta je met plezier voor de klas. Maar tijdens het lesgeven kan je tegen verschillende uitdagingen aanlopen. Daarom lanceert Talentiko een Vodcast! De eerste aflevering gaat over lesgeven aan kleuters en is te bekijken op het gloednieuwe YouTube kanaal. In deze Vodcast series delen vakdocenten hun ervaringen over het geven van een creatieve lesdag. Zo trappen we af met theaterdocent Hella die haar tips en tricks over het lesgeven aan kleuters deelt.

Wat is een Vodcast?
De Talentiko Vodcast is een podcast met beeld waarbij op informele wijze een interview/gesprek tot stand komt op het bankje bij Talentiko. Het is een toepasselijke manier om van en met elkaar te leren, binnen de poule van Talentiko. Deze Vodcasts zijn onderdeel van de nieuwe kennisomgeving en laten je op een eenvoudige manier kennismaken met mede vakdocenten. Wellicht herken je wel wat onderdelen uit de leservaringen van onze gasten of brengen zij jou op ideeën. Zo kun je na je eigen lesdag onder het genot van een kopje koffie (of thee natuurlijk) een Vodcast aflevering bekijken!

Topics
In elke Vodcast aflevering snijden wij een interessante topic uit het onderwijs aan. Bijvoorbeeld het geven van creatieve lessen in de onderbouw, orde houden in de klas of hoe je om moet gaan met bijzondere leerlingen. Mocht jij een voorkeur hebben voor een bepaalde topic, laat het dan even weten in de reacties onder deze blog!

Klaar voor de kleuters met Hella!
Altijd al benieuwd geweest hoe je creatieve lessen kunt geven in de onderbouw? In de eerste aflevering vertelt theaterdocent Hella hoe zij zich klaarmaakt voor de les, hoe ze de lesstof begrijpbaar maakt, orde houdt en nog veel meer. Hella is theaterdocent en heeft de kleinkunstacademie gedaan. Ze geeft inspiratievolle theater lessen waarin zij improvisatie, speloefeningen, zang en dans combineert. Hella vindt het leuk om spontane acties en grappen door haar lessen te gooien en in deze Vodcast vertelt zij hoe zij lesgeeft aan de kleuters! Kleuters inspireren Hella omdat ze nog weinig hebben “afgeleerd”. Ze observeren de leerkracht en hebben geen filter. Dit kan het lesgeven leuk en confronterend tegelijk maken!

 

Klaar voor de kleuters met Hella

 

De lessen van Hella
Bij aankomst op school kijkt Hella goed om haar heen. Ze bespreekt de dagindeling met een collega en kijkt naar de activiteiten van de dag. Ook legt zij materialen klaar, maakt zij een kring en hangt ze een dagindeling op met kaartjes. Zo weten de leerlingen waar ze aan toe zijn. Daarna pakt zij een lekker kopje koffie en gaat ze klaarstaan bij de deur.

 

“Ik leer niet direct alle namen uit mijn hoofd, maar het helpt mij om dingen te benoemen over de leerlingen om hierop terug te haken.“

 

Als de leerlingen binnenkomen zorgt Hella dat zij alle leerlingen even gezien heeft en vooral ook dat de leerlingen haar zien. Zo begroet zij de leerlingen enthousiast en benoemt ze dingen die zij ziet bij binnenkomst. Zo kan zij terugkoppelen aan “die jongen met zijn nieuwe schoenen”. Ook als een leerling het nog een beetje spannend vinden, pakt Hella ze bij de hand en houd zij deze leerlingen ook betrokken.

Hella begint de lesdag door de leerlingen even rustig in hun routine te laten door bijvoorbeeld een spelletje te laten spelen. Zo kan zij aan de leerlingen wennen en andersom. Ze observeert hierbij het gedrag van de leerlingen om zo in te schatten hoe zij binnen de klas zijn. Daarna geeft zij een signaal om op te ruimen en gaan ze een voorstelrondje doen.

Tijdens de lesdag probeert Hella wel vaste elementen uit het dagritme vast te houden en veel visueel te werken. Ze maakt haar lessen tastbaar door met veel verschillende materialen te werken. Ook stelt Hella vragen aan de leerlingen als ze het zelf niet weet. Leerlingen weten namelijk ook veel en kunnen je echt helpen bij een lesdag! Aan het einde van de lesdag pakt Hella nog even een rustig momentje waarbij zij de dag nabespreekt. Zo vertelt ze wat er is gedaan, wat er goed ging en vraagt ze de leerlingen wat ze het leukste vonden.

Deel je expertise!
Heb jij ook zin om ook een keer langs te komen voor een Vodcast gesprek, over een topic die bij jou op het lijf is geschreven? Stuur dan even een mailtje naar info@talentiko.nl. Wil jij op de hoogte blijven van onze Vodcasts? Dan zou ik zeker even abonneren op ons YouTube kanaal en onze kennisomgeving in de gaten blijven houden!