Houd orde in de klas met vakdocent Hotze!

Onze Talentiko-docent Hotze geeft tips en informatie over orde houden in de klas. Bekijk nu deze nieuwe Vodcast!

Onze Talentiko-docent Hotze geeft tips en informatie over orde houden in de klas. Zo vertelt hij in de vierde Vodcast aflevering alles over klassenmanagement en consequent handelen. Zo zorgt hij voor een goede sfeer en overzicht binnen de klas waarbij hij de leerlingen complimenteert en aandacht geeft.  

Orde houden met Hotze
Orde houden is een van de meest voorkomende drempels voor docenten in het basisonderwijs. Want hoe houd je overzicht in de klas en wat doe je als de leerlingen onrustig zijn en jij wilt beginnen met je lesprogramma? Creatieve vakdocent Hotze heeft de pabo-opleiding gevolgd en geeft al meer dan 36 jaar les aan alle leeftijdsgroepen in het basisonderwijs. Zowel in het binnen- als in het buitenland heeft hij ervaring met voor de klas staan.

De basis
Volgens Hotze start een goede basis bij het consequent handelen. Als docent stel je de regels op en moet je sterk leiderschap tonen. Daarbij zorgt je dat je een goede lichaamshouding aanneemt bij het verwelkomen van de leerlingen. De leerlingen moeten jou zien, maar zich ook gezien voelen. Zo complimenteert Hotze de leerlingen om goed contact te onderhouden. Even de aandacht geven aan de leerlingen is dan ook ontzettend belangrijk. Hotze speelt hierbij ook in op de trends die spelen in de klas. Zoals de nieuwe T-shirts van Max Verstappen, of wat er op dat moment maar speelt. Daarnaast geeft Hotze aan dat het goed is om te beginnen met een kennismakingsspel om zo de namen te leren. Op die manier voelen de leerlingen zich ook meer gezien.

Overzicht houden
Hotze vertelt dat je als docent een soort “octopus” moet zijn. Dit houdt in dat je moet handelen op verschillende vlakken. Dit is te vergelijken met het ouderschap vol opvoeding. Zo moet je als docent behulpzaam, zorgzaam en consequent zijn. Daarnaast geef je structuur wat allemaal zorgt voor het hebben en houden van orde in de klas. Bij het houden van overzicht is het ook belangrijk om op een centraal punt in de klas te staan. Zo maak je duidelijk wie de leiding heeft en kan je zelf de klas observeren.

Aandacht vangen
Wanneer de leerlingen een druk moment hebben en Hotze de aandacht weer wilt vangen, doet hij dit aan de hand van een methode. Dit kan een stilteteken, een belletje of zijn eigen “vogelfluit” zijn. Al deze manieren zijn effectief, maar met deze laatste techniek maakt het eigen. Zo zijn de leerlingen onder de indruk van dit geluid en kan Hotze hier ook een interessant verhaal bij vertellen. Dit maakt het speels en luchtig maar geeft wel aan dat Hotze de aandacht wil.  

Ongewenst gedrag
Soms kan een leerling niet helemaal lekker in zijn vel zitten of loopt de dag wat stroef met een leerling. Hotze geeft aan dat het dan fijn is om de leerling even apart te nemen of een kleine taak te geven voor afleiding. Hotze geeft aan dat ook in deze gevallen het complimenteren van de leerlingen helpt. Zo geeft Hotze aan dat je aardig moet zijn tegen de leerlingen wat valt onder “aardig orde houden”.

“De leerlingen zijn nooit dwars om jou als docent. Ze komen naar school voor een leuke lesdag en niet om jou dwars te zitten, daar ben ik heilig van overtuigd.”

Echter geeft Hotze wel aan dat het een enkele keer voor kan komen dat je anders moet optreden. Wanneer een leerling te dicht bij je komt en in je frustratie zit, gaat het toch niet werken. Het is van belang om het conflict dan van je af te zetten en een extern iemand in te schakelen. Ook ervaren docenten hebben hier nog mee te maken, en dat geeft niks! Wel moet je sancties stellen binnen de klas of één op één.

Een goede sfeer
Hotze behoud een goede sfeer in de klas door energizers tussen zijn lessen in te brengen. Daarnaast probeert hij conflicten op te lossen door de essentie uit te leggen. Zo geeft hij aan dat je een leerling moet aanspreken, ontluchten en weer door moet gaan met de les. Tot slot geeft Hotze ook de tip om dit artikel van het OAB te lezen. Hier worden 10 tips gegeven om chaos binnen de klas tegen te gaan. Zo heb je alle handelingen overzichtelijk op een rijtje.

Hotze was ook te gast in een Vodcast over energizers. Wil jij meer weten over energizers en inspiratie op doen? Bekijk dan onze nieuwe Vodcast.

Deel jouw expertise!
Heb jij ook zin om ook een keer langs te komen voor een Vodcast gesprek, over een topic die bij jou op het lijf is geschreven? Stuur dan even een mailtje naar info@talentiko.nl. Wil jij op de hoogte blijven van onze Vodcasts? Dan zou ik zeker even abonneren op ons YouTube kanaal en onze kennisomgeving in de gaten houden!