Ga op ontdekkingsreis met juf Cassie

Talentikodocent Cassandra schrijft een gastblog over haar ervaring bij de kleuters. Ze geeft ontzettend leuke lessen met scheerschuim en kleurstof… maar dat kan ook per ongeluk misgaan. Benieuwd naar haar ervaring? Lees dan snel verder!

Kleuters en katten, mijn twee favoriete ontdekkingsreizigers. Ze delen dezelfde nieuwsgierigheid en weten hoe ze je om hun vinger kunnen winden. Ook stuiteren ze beiden rond alsof er een stel springveren in hun schoenen zit. En laten we eerlijk zijn; ze zijn enorm snoezig.

Net als kleuters, houd ik er niet van om binnen de lijntjes te kleuren. Ik spring uit de box en treed graag buiten de bekende kaders. Om deze reden werk ik sinds kort voor Talentiko als creatieve invaljuf. Ik werk ruim acht jaar met kinderen. Daarom ben ik zeker niet meer zo groen achter de oren. Laat ik maar meteen kleur bekennen: soms gaat het nog steeds mis. 

Kleuters, net als katten, vinden het geweldig om te wroeten. Wroeten in vies spul is een hooggewaardeerde hobby van mijn doelgroep. Dáár speel ik graag op in, want leren mag ook leuk zijn. De kleuterklas kreeg van mij het groen licht om vies te worden. We gaan letters schrijven in scheerschuim. Vol passie werden er namen geschreven in het scheerschuim. Enthousiaste high fives werden uitgewisseld en bijzondere tekeningen ontstonden in het witte schuim. Dit gaat goed.

Voor mij is “Less is more” eerder “Less is a bore“, want kleur maakt alles mooier. Ik toverde verschillende kleuren vloeistofjes tevoorschijn. “Wie wil er een regenboog maken?” Dat was een hit! De kleuters veranderden in ware kunstenaars en alles verliep op rolletjes. 

“Totdat ik wegliep naar een ander speelhoekje, om een kind te troosten. Toen ik terugkwam, was er een kleurenexplosie ontstaan. Ik was vergeten de vloeistofjes op te bergen, ROOKIE MISTAKE.”

De kleuters hebben snel gehandeld en waren tot aan de ellebogen gehuld in het gekleurde scheerschuim. De high fives veranderde in knuffelen. De klas transformeerde in rap tempo in een levend schilderij. OEPS.  Zeep, washandjes, warm water. Helaas. De kleur groen gaf zich niet makkelijk gewonnen en is met geen mogelijkheid uit te wassen.

Zeven kleuren bagger schijtend kreeg een geheel nieuwe betekenis. Samen met een andere leerkracht hebben we de kinderen geprobeerd schoon te boenen. Tevergeefs. Deze klas ging groen naar huis, gelukkig wel met een grote glimlach.  

En ik? Ik kwam groen lachend de lerarenkamer binnen, waar de eerder genoemde leerkracht in geuren en kleuren vertelde wat de creatieve juf heeft uitgehaald. De kleur groen is in het onderwijs een staat van zijn. Er valt altijd wat te leren.

Ik heb ontdekt dat bolletjes wol en flesjes kleurenvloeistof iets gemeen hebben: je moet ze buiten het bereik van kleine ontdekkingsreizigers houden..

Cassandra Allush – juf Cassie