Neem een kijkje in de lesdag van Daniel

Daniel is onder andere presentator, voice-over, filmmaker en filmdocent. Bij ons geeft hij vanaf groep 5 voornamelijk theater- en filmlessen.

Wil je de tips van Daniel liever visueel zien? Scroll dan naar beneden en bekijk de Vodcast!

Dit is de lesdag van Daniel
Daniel vertelt in de Vodcast over hoe hij zijn lesdag indeelt. Hij deelt het op in blokken. 

  • Als eerste stelt Daniel zichzelf voor door middel van een spelletje.
  • Als tweede laat hij vaak een filmpje zien, ter introductie van het thema
  • Als derde gaat de klas aan de gang met de identiteitscirkel. Ze schrijven dan eigenschappen en kwaliteiten van zichzelf op. Op deze manier ontdekken ze hun eigen verhaal.
  • Als vierde laat hij een filmpje zien dat over personages gaat. De kinderen moeten na het kijken wat vragen beantwoorden. Zoals: wat voor personages zag je? Welke personages zijn belangrijk? Zo ontdekken ze wat personages doen met een verhaal.
  • Als vijfde gaan ze zelf personages tekenen. Hierin mogen ze hun eigen fantasie gebruiken!
  • Als zesde gaan ze hun eigen verhaal schrijven.

Aan het einde hebben ze dus een scenario bedacht voor een theaterstuk of film met hun eigen personages. Daniel vindt het vooral belangrijk dat ze focussen op hun eigen verhaal. Door de identiteitscirkel ontdekken de kinderen hun eigen talenten.

Presenteer je ideeën
Tussendoor laat Daniel elke keer even iemand voor de klas staan om diens werk te presenteren. Ook aan het einde van de dag sluit de klas af met presentaties. Als er een verhaal is geschreven, wordt deze ook voorgelezen.

Speel in op de groep
Het lesplan verschilt niet echt per jaarlaag, maar de insteek van de les kan wel verschillen. Zo kijkt Daniel op de dag zelf waar de klas behoefte aan heeft of moeite mee heeft. Eigenlijk heeft hij  een heleboel bagage in zijn rugzak en afhankelijk van de groep gaat hij zijn basis lesplan inzetten.

Wat is er zo inspirerend aan lesgeven?
Kinderen kunnen iets lastig of spannend vinden. Maar als ze het eenmaal doen, ontdekken ze dat het super leuk is. Talentontwikkeling vindt Daniel vooral heel belangrijk. Het bezig zijn en dingen ontdekken over zichzelf is heel waardevol aan een Talentiko-dag. Het mooiste is als je ziet dat ze echt iets mee hebben gekregen.

De gouden tip: LessonUp
Daniel benoemt in de Vodcast ook LessonUp. Dit is een website waarin je zelf een powerpoint in kunt maken. Maar het heeft ook meer interactie mogelijkheden die je kunt toevoegen.
Daarnaast kun je ook lessen van andere mensen pakken die dat online zetten. Deze lessen kun je gebruiken als ondersteuning van je les. Of je kunt er een paar achter de hand hebben voor als je tijd over hebt. Deze lessen kun je altijd inzetten en dan heb je weer een deel van je dag opgevuld. Het zijn vaak ook hele leuke lessen!

Hoe werkt LessonUp?

  • Ga naar website
  • Maak een account aan
  • Filter op de groep, discipline en soort om een geschikte les te zoeken