Beweging met betekenis – hoe Julian met zijn beweeglessen werkt aan zelfvertrouwen, grenzen en groepsveiligheid
Succesverhaal: Beweging met betekenis – hoe Julian met zijn beweeglessen werkt aan zelfvertrouwen, grenzen en groepsveiligheid
Bij Talentiko geloven we dat creativiteit en persoonlijke ontwikkeling hand in hand gaan. Naast kunst, cultuur en techniek zetten we daarom ook in op sociaal-emotionele groei. De beweeglessen van Julian zijn hier een krachtig voorbeeld van. Sinds zijn start op 18 april 2024 gaf hij al les op meer dan tien scholen — steeds met impact.
Julian is sociaal psycholoog (MSc) en trainer in MMA en zelfverdediging. Die unieke combinatie zie je terug in zijn lessen, waarin hij kinderen laat ervaren hoe beweging bijdraagt aan zelfvertrouwen, weerbaarheid en een veilige groepssfeer.
“Ik begin vaak met een warming-up, deels om warm te worden, maar vooral om samen even gek te doen en comfortabel te worden met elkaar. Als we met het thema zelfverdediging werken, starten we meestal bij de basis: stemgeluid en houding. Later gaan we dieper in op onderwerpen zoals de-escalatie, met stukjes acteerwerk en gesprekken over wat het eigenlijk betekent om een confrontatie te winnen — dat iedereen veilig thuiskomt.”
Zijn lesdagen zijn opgebouwd rond spel, reflectie en fysieke beleving. Spelvormen zoals ‘Kidnappertje’, waarin kinderen leren ontsnappen uit grippingen, zorgen voor plezier én inzichten: wat zijn mijn grenzen, en hoe geef ik die aan?
“Het spel ‘Kidnappertje’ valt altijd in de smaak. De kinderen leren eerst hoe ze technisch uit een greep kunnen ontsnappen, en krijgen daarna de taak om zo lang mogelijk van een mat af te blijven — terwijl de ‘kidnappers’ hen daar juist naartoe proberen te trekken of tillen.”
“Ik probeer tijdens mijn les de kinderen op een veilige manier ongemak te laten ervaren, en daar rust te vinden. Dat begint al bij het leren diep en rustig ademen bij pijntjes of hoge emoties. Daarnaast probeer ik ze zelfvertrouwen te geven in hun geleerde vaardigheden en vooral in het vinden en gebruiken van hun stem bij het aangeven van grenzen. En natuurlijk is het prachtig als een kind na afloop zegt: ‘Mag ik ook op judo?’ Dan weet je dat er echt iets is aangeraakt.”
Julian ontwikkelt zijn lessen volledig zelf, waardoor zijn inzet DBA-proof is. Hij werkt vanuit eigen expertise en ervaring, met een mix van martial arts, psychologie en pedagogiek. Daarmee sluit hij naadloos aan bij Talentiko’s missie om scholen te ondersteunen met een verdiepend en eigentijds onderwijsaanbod. Naast kunst en cultuur bieden we ook vakken als burgerschap, digitale geletterdheid, natuur & techniek — én beweging en welzijn.
“Een van mijn trotste momenten? Een leerling vertelde me dat hij eindelijk zijn grens had aangegeven tegen een pestkop – en dat die gewoon luisterde.”
Sinds zijn start heeft Julian al veel scholen en leerlingen geïnspireerd. Zijn beweeglessen combineren praktische inzet bij afwezigheid van vaste leerkrachten met inhoudelijke verdieping – zo wordt vervanging direct meerwaarde. Van plezier in bewegen tot grip op gedrag – met Julian zetten scholen een stap richting een veiliger, veerkrachtiger leerklimaat.